De Beste 4K Gaming Monitor – Top 5 Keuzes 2020 En Verder

De Beste 4k gaming monitor kiezen en hoe je dat precies doet in 2020 kan moeilijk zijn. Met de nieuwe GPU series van Nvidia, de RTX 30 series en die van AMD wordt nu 4K gaming makkelijk te doen vergelijken met een aantal jaren geleden. Om de perfect 4k Gaming monitor te kiezen heb ik deze artikel geschreven om je daarbij te helpen.

De beste 4k gaming monitor – Top 5 keuzes in 2020 en verder zijn:

  • Asus Rog Swift PG43UQ
  • Samsung LU28E570DS/En
  • Msi Optix MAG321CURV
  • LG UltraGear 27GN950
  • Asus Rog Strix Curved XG43VQ

Dit zijn je beste keuzes voor als je een 4k gaming monitor in 2020 wilt kopen om ermee te gamen. Dankzij de nieuwe videokaarten van Nvidia en AMD kun je zeker zijn dat je op hoge instellingen op 4k kunt gamen. Lees verder en bekijk de geweldige functionaliteiten van deze 4k gaming monitors.

De Beste 4K Gaming Monitor – Top 5 keuzes

Asus Rog Swift PG43UQ – Beste 4k gaming monitor

ASUS ROG Swift PG43UQ - Beste 4k Gaming monitor

Als eerst hebben we de Asus Rog Swift PG43UQ, dit is een perfecte keus voor als je een super grote 4k gaming monitor wilt. De monitor is 43 inch waarmee je op een super grote 4k gaming monitor je favoriete games kunt beleven.

De resolutie van de monitor is natuurlijk 4k (3840 x 2160p) en dit is heel handig voor als je met de nieuwe videokaarten van Nvidia wilt gaan gamen. Je kunt met de RTX 2080, RTX2080ti en de nieuwe RTX 30 videokaarten op 4k spelen zonder enige probleem.

De paneel en de kleurweergave van dit 4k gaming monitor zijn redelijk goed. De paneel is een VA paneel en de ppi van de monitor is 102.5 ppi. Verder is de helderheid van de monitor 1000 cd/m2 en het ondersteund ook HDR.

Als je games wilt spelen die HDR ondersteunen dan is dit ook een goede gaming beeldscherm voor dat omdat deze monitor HDR10 heeft.

De reactietijd van de monitor is 1ms en dus alles wat je doet op je computer of console wordt meteen weergegeven op de monitor. Verder is de verversingssnelheid 144hz en dit is heel handig voor de nieuwe consoles zoals de PS5 en ook voor pc gamers die smoother willen spelen.

De monitor beschikt over 3 verschillende syncs. Dit zijn de Freesync, G-sync en G-sync compatible. Dit zijn belangrijke functies voor zowel AMD videokaarten en Nvidia videokaarten gebruikers. Als een PC gamers zijn  je 100% een van deze videokaarten hebben.

De Sync functionaliteit zorgt dat je FPS stabiel blijven tijdens het gamen. Je zal minder fps drops zien in je gameplay en je zal smoother spelen dan op een monitor die geen sync functie heeft.

SAMSUNG LU28E570DS/EN – Goedkope 4k gaming monitor 

Samsung LU28E570DS/EN Main Image

De Samsung LU28E570DS/EN is een uitstekende 28 inch gaming monitor met een 4K resolutie waarop je je games kunt spelen zonder zorgen. Dankzij de 28 inch heb je genoeg ruimte en kun je ook van een bepaalde afstand zien. 

De resolutie op deze 4k gaming monitor is 3840 x 2160 en dit is een perfecte UHD. Met deze resolutie kun je games spelen met meer details dan op een Full HD monitor. Verder heeft deze monitor een TN paneel waardoor je de kleuren niet zo goed uitzien als op een IPS paneel waar is wel goed. 

Deze 4k gaming monitor heeft een verversingssnelheid van 60 Hz waardoor je games wel een beetje trager zullen maar dankzij de 1ms zal je dat niet zoveel merken. 

Verder beschikt deze 4k gaming monitor over FreeSync waardoor je monitor samen met je AMD videokaart werkt om een stabiele fps te behouden. Dit is heel handig omdat je dan minder fps drop zal zien tijdens het gamen. 

De aansluitingen van deze monitor zijn DisplayPort 1.2, HDMI Type A 1.4, DisplayPort 1.2, 3.5 mm TS Audio Jack en een 3.5 mm TRRS Audio Jack. 

Deze monitor heeft een hoogte van 46.9 cm en een breedte van 66.09 cm. De diepte is 18.71 cm en de gewicht is 5.28 kg. De energieverbruik van deze monitor is 0.3 W op standby en 45 W wanneer die actief is. 

MSI OPTIX MAG321CURV – Beste 4k gaming monitor voor Console

MSI Optix MAG321CURV - 4k gaming monitoren

De Msi Optix MAG321CURV is een geweldige 4k gaming monitor die zeer geweldig is voor PS4 Pro en Xbox One x. Dankzij die functionaliteit die deze 4k gaming monitor beschikt is het geweldig voor een van deze console en ook goed voor desktop. 

De resolutie van deze beeldscherm is 3840 x 2160 en dit is een perfecte 4k resolutie waarmee je games 4x zo scherper kunt beleven dan op een Full HD beeldscherm. Ook beschikt deze monitor over curved scherm waardoor je niet veel hoeft te bewegen om alles te kunnen zien. 

De monitor beschikt over een VA paneel waarmee je kleuren beter kunt beleven dan op een TN paneel. Verder heeft deze monitor 60Hz waardoor het geweldig is voor console omdat hertz niet veel uitmaakt op console vergeleken met pc. 

De reactietijd van deze monitor is 4ms en dit is ok maar niet zo geweldig als 1ms. Als je bijvoorbeeld FPS games speelt dan is het belangrijk dat de monitor die je kies 1ms heeft waardoor je monitor sneller reageert op wat er gebeurd in je videokaart. 

MSI Gaming OSD stel je de gaming settings van de monitor gemakkelijk naar wens in. Tenslotte is de beeldscherm ook verstelbaar in hoogte, het is kantelbaar en heeft draaibare voet. 

LG UltraGear 27GN950 – Beste prijs/kwaliteit 4k gaming monitor 

De LG UltraGear 27GN950 is mijn favoriete en beste 4k gaming monitor in mijn opinie. Deze 4k gaming monitor is geweldig voor zijn prijs en kwaliteit. Met een IPS paneel en super geweldige kleurweergave kost deze monitor maar 900 euro.

Wat veel mensen wel jammer vinden aan deze monitor is dat het maar 27 inch is. Ik zelf vind dat juist goed omdat ik niet veel plek heb op mijn bureau voor een 32 inch of 40 inch gaming monitor.

De paneel van dit gaming monitor is een IPS paneel en de ppi is 163 met een helderheid van 600 cd/m2 waardoor het een perfecte monitor is voor kleurweergave in je favoriete games.

De monitor  beschikt over 1 ms reactietijd en over 160 Hz. Het is belangrijk om te weten dat de monitor alleen 160 Hz kan bereiken met de nieuwe RTX 30 series videokaarten en als je een GTX 1080 ti zoals ik hebt dat je alleen 120 Hz kunt gamen.

Beste 4K Gaming Monitor van 2020 - LG UltraGear 27GN950 - Ronald's Setup

Verder beschikt deze geweldige 4k gaming beeldscherm over HDR waardoor je ook games die HDR ondersteunen kunt spelen. De HDR van de beeldscherm is HDR10 met DisplayHDR 600.

De monitor beschikt over Freesync 2 en G-sync compatible. Dit is handig voor beide AMD videokaart gebruikers als Nvidia videokaart gebruikers. Adaptive Sync zorgt voor betere fps stabieliteit in je games en krijg je minder FPS drops.

Dit monitor beschikt ook over eigen crosshair die je kunt gebruiken in games. Hier kun je zien hoe ik deze aan zet in Dying light om te testen.

Hier is de paneel om de crosshair aan te zetten.

Beste 4k Gaming monitor - IPS paneel - Gsync, Freesync, 1ms, 160Hz

Hier is de crosshair in game

Beste 4K gaming Monitor met ingebouwde crosshair voor gamers. Dit is echt tee gek voor sommige games. In games zoals Rust waar je geen corsshair hebt kun jij dit aan zetten en heb je een voorsprong op iedereen. Het is net alsof je cheat krijgt voor sommige games, maar ja, je betaald wel 900 euro en je wilt de beste feautrues krijgen. 🙂

Asus Rog Strix Curved XG43VQ

ASUS ROG STRIX Curved XG43VQ - Beste ultrawide 4k gaming monitor van 2020 en verder

Als laatste van de beste 4k gaming monitor is de Asus Rog Strix Curved XG43VQ. Dit is de ultime ultrawide curved 4k gaming monitor die handig is voor gebruikers die een brede monitor willen zonder dat ze veel monitoren hoeven te kopen.

Monitoren zoals deze zijn heel handig voor als je race games gaat spelen met een racestuur zoals de Forza horizon 4. Als je genoeg ruimte hebt om je bureau dan is dit een geweldige keuze voor een 4k ultra wide gaming monitor in 2020 en verder.

De paneel van de beeldscherm is een VA paneel die goed genoeg is voor gamers. Verder is de resolutie 3840 x 1200 is de scherm is 43 inch waardoor het een super ultrawide 4k gaming monitor is.

De reactietijd van de monitor is 1 ms en daarnaast is de verversingssnelheid van de monitor 120 hz. De pixel dichtheid of wel de ppi van de scherm is 93.6 ppi. De helderheid van de monitor is 450 cd/m2 en de scherm ondersteund HDR ook.

De HDR van de scherm is HDR10 met displayHDR 400. Als je games wilt gaan spelen die HDR ondersteunen dan is dit 4k gaming monitor een geweldige keus. Dit is zeker een van de beste 4k gaming monitor in 2020.

De monitor heeft ook een adaptive sync en dit zijn de Freesync 2 en G-sync compatible. Deze zorgen dat je een stabiele fps hebt tijdens je gaming sessies en zo zie je ook minder fps drops.

Hoe kies je een 4k gaming monitor?

Monitor grootte:

Bij het kiezen van de beste 4k gaming monitor die bij je past moet je goed kijken naar de grootte van de monitor. Als je een 4k monitor kiest dan wil je zeker zijn dat deze op je bureau past en niet dat het te groot ervoor is.

Veel gebruikers zeggen dat als je een 4K gaming monitor kiest dat je 32 inch of hoger moet kiezen. Zelf vind ik dat een beetje BS omdat er soms wel monitoren zijn die 27 inch zijn en 4k zijn met geweldige kleurweergave en lagere prijs dan de 32 inch monitoren die niet zo goed kleur weergeven.

Ik zou wel aanraden om boven de 27 inch een 4k gaming monitor te kiezen. Lager dan 27 inch en dan zal je niet zo goed de pixels zien. Het is al een beetje moeilijk om alle pixels goed te zien op een 27 inch en daarom wil je 27 inch of hoger voor een 4k gaming monitor.

Paneel:

De paneel van een 4k gaming beeldscherm is ook belangrijk. Er zijn een aantal verschillende panelen en de meest voorkomende die je zal zien bij 4k gaming monitoren zijn de IPS, VA en TN panelen. Elk van deze paneel is anders en weergeven de kleuren ook anders.

IPS paneel:

Wanneer het komt tot kwaliteit en kleurweergave dan wil je zeker 100% een  IPS paneel. Met een IPS paneel zie je de ware kleuren in elke programma of game die je aan hebt. Dit is ook vaak gekozen door grafisch designers en mensen die veel foto’s moeten bewerken.

Voor een gamer betekend dit dat je tijdens je gaming sessies de kleuren zeer goed worden weergegeven. Dit is een van de redenen dat is voor de LG UltraGear 27GN950 heb gekozen omdat deze een perfecte kleur weergave heeft.

Je kunt ook kijken naar de reviews van andere gebruikers en kun je zien wat ze ervan vinden.

VA paneel:

Een VA paneel is de paneel die in het midden zit. Het is niet de beste in kleurweergave maar ook niet de slechtste. Deze paneel is goed voor gamers die een beetje om kleurweergave geven en kleur kwaliteit maar niet zoveel. Vaak komen VA panelen met andere geweldige functies om je game ervaring nog beter te maken zoals hoge verversingssnelheid tot wel 240hz en lage reactietijd zoals 0.5 ms of  1ms.

TN Paneel:

Een TN paneel is de slechtste paneel in kleurweergave. Dit betekend niet dat de kleuren super slecht worden weergegeven maar is meer een indicatie dat de andere panelen beter zijn.

Een TN paneel zal je vaak zien op monitoren die hebben 240 Hz verversingssnelheid. Dit is omdat om een monitor te maken die super sterk is voor gaming functies zoals lage reactietijd en hoge verversingssnelheid is het moeilijk om nog hoge kleur kwaliteit te implementeren.

Kleur nauwkeurigheid:

Kleur nauwkeurigheid is heel belangrijk bij een gaming monitor omdat dit aangeeft hoe de kleuren worden weergegeven. De oude kleurweergave type was RGB en dit is goed in veel gevallen maar als je betere kleuren wilt zien dan is sRGB een betere keus.

sRGB is de beste kleur weergave omdat deze volle kleuren dekt vergeleken met andere kleur weergave types. Vaak zie je ook adobe RGB maar de range van de kleuren van adobe RGB zijn niet bedoeld voor de human eye. Hier kun je meer erover lezen.

Reactietijd:

Een andere belangrijk functie bij het kiezen van de beste 4k gaming monitor voor jezelf is de reactietijd. De reactietijd is de tjid die het kost om te weergeven wat je doet met je muis, toetsenbord of controller op console. Je wilt zo min mogelijk reactietijd om sneller te zien wat je doet.

Verversingssnelheid:

Verversingssnelheid is ook een heel belangrijke aspect voor een gaming monitor. Bij een gaming monitor wil je zeker 120 Hz of hoger verversingssnelheid hebben. Dit is namelijk handig voor als je meerdere beelden wilt zien dan op een 60hz. Als je snelle games speelt en je wilt sneller reageren dan is meer hertz belangrijk.

Pixel dichtheid:

Pixel dichtheid is ook heel belangrijk voor een 4k gaming monitor. Vaak wordt dit ook wel ppi. Hoe meer ppi een monitor heeft hoe beter de kleuren worden weergegeven bij elke pixel. Hier zie je een voorbeeld of wat ppi is en waarom het zo belangrijk is.

G-Sync of FreeSync:

Een andere belangrijke functie bij het kopen van een 4k gaming monitor is de adaptive sync van de monitor. Veel gaming monitoren komen met G-sync of Freesync, er zijn sommige die komen met beide. Wat deze sync namelijk doen is dat ze je fps stabiel houden tijdens het gamen.

Freesync is bedoeld voor AMD videokaarten en als je een AMD videokaart hebt dan wil je zeker een monitor met Freesync functie.

Naast de Freesync functie heb je G-sync en deze is bedoeld voor Nvidia videokaarten. Nvidia videokaarten zijn meer beroemd dan de AMD videokaarten en daarom dat ik veel G-sync gaming monitoren hier bespreekt.

Wat is 4k resolutie?

4k resolutie is een resolutie die hoger ziet dan Full HD en Quad HD. Gamen op 4k resolutie is een droom voor vele omdat de kwaliteit ervan super goed is vergeleken met de lage resoluties. Met een 4k resolutie zie je veel meer pixels dan op een Full HD of Quad HD resolutie. Hier zie je een voorbeeld of hoe groot een 4k resolutie is vergeleken met andere resoluties.

Wat is 4k resolutie - Hoe groot is 4k resolutie voor gaming - Gamen op 4k resolutie

Als je kunt zien is 4K super groot vergeleken met Full HD resolutie die 1920 x 1080 is. 4K resolutie is 3840 x 2160 en die is super groot vergeleken met de andere. Om op 4K te kunnen gamen zal je een videokaart nodig hebben die sterk genoeg is zoals de RTX 2080 ti of de nieuwe RTX 30 series.

Waarom 4k gaming monitor in 2020 en verder?

Voor een lange tijd dromen gamers om op 4k resolutie te kunnen gamen. Met de RTX 2080 ti was dit mogelijk maar er waren nog steeds veel games waar je niet op extreme kwaliteit kon gamen en daarnaast was de RTX 2080 ti super duur.

Met de nieuwe videokaarten van Nvidia de RTX 30 series is het mogelijk gemaakt om op 4k te kunnen gamen voor een onzettend redelijke prijs. Het is zo dat de RTX 30 series nog goedkoper zijn dan de vorige RTX 20 series en 2x zo sterk zijn als de RTX 20 series.

Veel gamers werden gek hierover omdat de nieuwe videokaarten niet alleen maar goedkoper zijn maar ze zijn ook 2x zo sterk. Dit is de break through dat gamers wilden. Nu kunnen veel gamers op 4k gamen met hoge instellingen en met 144hz.

Het is nog zelfs zo dat je met de RTX 3090 op 8k resolutie kunt gamen. Ik bedoel, common, die nieuwe videokaarten zijn insane sterk en de prijs zijn super laag.

Het is wel belangrijk om te weten dat de RTX 30 series moeilijk te krijgen zijn nu omdat de demand heel hoog is. Veel gamers willen er een krijgen maar door corona is het moeilijk om deze te maken door bedrijven.

Verversingssnelheid – wat is dat?

Wat is verversingssnelheid en waarom is het belangrijk voor gamers? Verversingssnelheid is namelijk de aantal keren dat de beeld wordt ververst waardoor je meer kunt zien. Dit betekent dat je op een 120 hz meer beelden ziet dan op een 60 Hz.

Als je meer beelden ziet kun je ook sneller reageren in games en zie je heel veel meer beelden en ziet alles er smoother uit. Zelfs als je 120 frames hebt en je ziet op een 60hz monitor zal je voelen alsof je ziet te lagen vergeleken met een 120 hz monitor.

Reactietijd van een gaming monitor

Reactietijd is ook heel belangrijk voor gamers. Hoe lager de reactietijd hoe sneller de frames worden veranderd op de scherm waardoor je sneller veranderingen ziet.

Gaming monitor Sync

Sync is heel belangrijk voor gaming. Sync is wat zorgt dat je geen tearing ziet in je games en dat je FPS stabiel blijven tijdens het gamen.

Leave a Reply