Beste gaming monitor van 2020 en verder – Pc/Console gamers

Als een gamer wil je zeker de beste gaming monitor die bij je past, hier ga ik de beste gaming monitor van 2020 bespreken. Doordat er nieuwe videokaarten komen zoals de RTX 30 series en de nieuwe AMD series is het handig om een monitor te kiezen die goed genoeg is voor kwaliteit en die lang zal meegaat voor de komende paar jaren. Daarom zal ik tijden dit artikel de beste gaming monitor van 2020 bespreken en welke keuze je het beste kunt maken. 

De beste gaming monitor van 2020 – Top lijst zijn:

  • AOC 27G2U
  • ASUS ROG STRIX XG279Q
  • ASUS TUF Gaming VG27AQ
  • LG UltraGear 27GN950
  • LG UltraGear 27GN88A
  • LG UltraGear 38GN950
  • ASUS ROG STRIX Curved XG43VQ

Dit zijn de beste keuzes van 2020 als je een gaming monitor wilt. Deze gaming monitor hebben geweldige resolutie voor elke categorie gamer. Als je nou alleen op Full HD wilt gamen en niets om kwaliteit geef dan kun je de AOC nemen of als je juist een combinatie van kwaliteit en prestaties wilt dan kun je QHD resolutie nemen . Voor kwaliteit en als je een serieuze gamer bent die met de nieuwe RTX videokaarten wilt gamen dan kun je een 4k resolutie monitor van 2020 nemen. 

Beste gaming monitor van 2020

De beste gaming monitor van 2020 – Top keuzes

Deze top keuzes zijn door mij gekozen na mijn onderzoek. Ik heb zelf de LG Ultra Gear 27GN950 die een 27 inch 4k gaming monitor is met 144hz en geweldige kleurweergave. Ik heb deze monitor gekocht een aantal weken geleden omdat ik ook met de nieuwe RTX videokaarten wilt gaan gamen. Jammer genoeg heb ik er nog geen een kunnen kopen maar binnenkort hopelijk wel. 🙂

De AOC 27G2U – Full HD gaming monitor van 2020

De AOC 27G2U is een perfecte keus voor als een de beste gaming monitor van 2020 wilt als je een console gamer bent of een PC gamer met een low end gaming pc. 

De monitor beschikt over FreeSync en G Sync waardoor je het kan gebruiken met zowel een AMD of een Nvidia videokaart voor stabiele FPS. Daarnaast is de verversingssnelheid 144Hz en heeft ingebouwde luidsprekers waardoor console gamers geen speakers hoeven te kopen. 

De verversingssnelheid van een monitor is zeer belangrijk omdat dit zorgt voor meer verversing in beelden. Je ziet beelden sneller en kun je ook in games sneller reageren. 

De monitor is zeer goed en heeft over 182 reviews gekregen van andere gamers. Deze gamers vinden het een topkwaliteit product en dat het mooie kleuren heeft. Daarnaast scoort de monitor een 9.2 van de 10 uit alle 182 reviews. 

De ASUS ROG STRIX XG279Q – Quad HD gaming monitor van 2020

Als tweede heb ik de Asus Rog Strix XG279Q. Dit is een perfecte keus voor als je een betere kwaliteit wilt dan Full HD. Deze resolutie gaat perfect met een videokaart zoals de GTX 1080 ti omdat je niet zo ver bent als 4K  maar ook niet zo laag als Full HD. 

De monitor heeft een Quad HD resolutie en is 27 inch waardoor je genoeg ruimte overhoud op je bureau voor je toetsenbord, muis en zelfs ook je PC als je die op je tafel wilt hebben zoals ik. De monitor heeft een verversingssnelheid die tot 170 hz kan. 

Dit betekend dat je in snelle games het beste kan presteren omdat de beelden zeer snel worden ververst. Naast de hertz heeft deze monitor ook G-sync waardoor je met een Nvidia videokaart stabiele FPS behoudt in extreme situaties. 

De paneel van de beeldscherm is een IPS paneel en dit is zeker handig voor kleurweergave. Als je mooie kleuren wilt zien dan wil je altijd een IPS paneel kiezen bij een monitor.  Verder heeft de monitor ook 1ms reactietijd waardoor alles wat je op de toetsenbord of controller doet meteen wordt weergegeven in je games. 

Tenslotte heeft de monitor ook HDR waardoor je zelfs nog betere kleuren en hoge contrasten worden weergegeven in games die HDR kunnen.

De Asus TUF Gaming VG27AQ – prijs / kwaliteit monitor van 2020 

Als je een wat goedkope Quad HD gaming monitor wilt in 2020 dan is de Asus TUF Gaming VG27AQ een goede keus. Deze monitor is 27 inch en heeft een geweldige verversingssnelheid van 165Hz waardoor je in games sneller beelden ziet dan op een 70hz beeldscherm. 

Verder heeft de monitor ook G-sync waardoor je met een Nvidia videokaart uitstekend kunt spelen en zie je minder fps drops. De monitor heeft 1ms reactietijd voor sneller reactie tussen de beeldscherm en de computer. Ook heeft deze monitor HDR voor als je games wilt spelen die HDR supporten voor betere kleurweergave. 

De monitor heeft een IPS paneel en deze weergeeft de kleuren perfect op de scherm. De pixel dichtheid van de monitor is 109 ppi en de helderheid is 350 cd/m2. Dit is een perfecte keus voor prijs kwaliteit monitor in 2020.

LG UltraGear 27GN950 – Beste 4K gaming monitor van 2020

En hier  hebben we de monitor die je zou willen kopen als je op 4K wilt gaan gamen in 2020. Deze monitor heeft van alles en is zeker de beste monitor die ik tot nu toe heb behaald. 

De monitor heeft een resolutie van 3840 x 2160 pexels. De LG Ultra Gear 27GN950  is heel handig voor als je de nieuwe videokaarten van Nvidia gaat gebruiken zoals de RTX 3080, RTX 3090 of RTX 3070. 

Ik had zelf een RTX 3080 willen halen bij de release maar kon het niet snel genoeg kopen omdat er niet zoveel voorraad was. Maar ik had wel alsnog besloten om deze 4k gaming monitor te kopen voor als ik later wel een videokaart koopt die 4k aankan. 

Dit komt omdat 4k wordt nu de nieuwe 1080p. Een aantal jaren geleden was 1080 pixels de beste resolutie die je kunt kiezen omdat er geen videokaart waren die 4k aankonden. Maar nu dankzij de prijs verlaging van de RTX 30 series en de nieuwe videokaarten die uitkomen kun je makkelijk 4k gaan gebruiken zonder enige probleem. 

De LG Ultra Gear 27GN950 - beste gaming monitor van 2020 - 4k gaming monitor

Hier zie je een voorbeeld van mijn gaming computer en deze geweldige LG Ultra Gear 27GN950. Een van de gekste opties van deze monitor is dat je ook ingebouwde crosshair hebt. Dus als je games speelt waar je denkt van, wow deze crosshair is sh!t dan kun je makkelijk de crosshair van de monitor gebruiken. 

Hier is een voorbeeld van wat ik bedoel. 

LG UltraGear 27GN950 - Beste 4K gaming monitor van 2020 - Crosshair selectie

Hier is een voorbeeld van de crosshair in game

LG UltraGear 27GN950 - Beste 4K gaming monitor van 2020 - Crosshair in game

Dit is zeer goed voor als je maar een crosshair wilt gaan gebruiken en ook aan wennen. Het is wel een beetje cheat voor sommige games die geen crosshair hebben maar ja. Je betaald wel een hoge prijs en je wilt ook het beste voor krijgen zoals deze extra features. 

De monitor kan tot 144hz aan en is een 27 inch monitor. Ik zelf heb voor deze gekozen omdat ik niet een super grote tafel heb en ik niet een super grote monitor wilt. Veel mensen zeggen dat voor 4k een 32 inch monitor beter is, maar ik vond deze al geweldig en heb er voor deze gekozen. 

Deze monitor beschikt ook over G-sync en ook over FreeSync. Dit is iets dat heel goed van past komt. Aankomende maanden zal AMD ook nieuwe videokaarten release. Ik zit er voor te wachten en denk dat als die beter zijn dan de RTX 3080 dat ik ze ga halen en dan komt Freesync goed van past. 

De reactietijd van de monitor is 1ms, de monitor heeft ook IPS paneel en HDR waardoor je kleuren perfect kunt zien. Er is nog heel veel dat ik over deze monitor kan praten maar dat zal ik niet doen. 

Als je geïnteresseerd bent dan kun je vragen in de opmerking onderaan. 

De LG UltraGear  27GN88A – Compacte gaming monitor van 2020

Een andere geweldige gaming monitor van 2020 is de LG Ultra Gear 27GN88A. Deze monitor heeft een voetsteunen die je vast moet zetten aan je bureau. Dit betekend dat je veel meer ruimte zal hebben voor je andere spullen en zal deze niet veel plek innemen. 

Ook deze monitor is 27 inch en het heeft een Quad HD resolutie zoals de meeste gaming monitoren. Als een gamer wil je een combinatie van prestaties en kwaliteit en dat is precies wat Quad HD resolutie is. 

De monitor heeft zowel Gsync als Freesync en dit is handig voor als je tussen videokaarten wilt gaan switchen in de toekomst. Ik zelf kon de  nieuwe RTX 30 series niet krijgen dus misschien ga ik voor een AMD videokaart en dat kan ik makkelijk doen. Dankzij de Freesync en G Sync functie van mijn monitor is het makkelijk om over te stappen van een merk naar de andere. 

De 144hz verversingssnelheid van de monitor is ook heel belangrijk. Je wilt als een gamer de beelden zeer snel zien. Als je gamer wil je altijd 120Hz of meer hebben om bij te houden met de snelheid van games. Verder heeft de monitor ook 1ms reactietijd voor snelle reactie tussen pc en monitor en de kleur kwaliteit is top. 

De LG UltraGear 38GN950 – Ultra wide gaming monitor van 2020

Voor als je van ultrawide gaming monitors hou dan is de LG Ultra Gear 38GN950 een geweldige keus. Deze ultra wide monitor beschikt over de belangrijkste componenten die handig zijn voor gamers. Als je nou FPS games wilt gaan spelen of juist MMO of RTS games, deze monitor is een goede keus dankzij de 165hz. Met 165Hz kun je elke game spelen en zal je alles soepel ervaren zonder vertraging in wat je doet. 

De paneel van de scherm is een IPS paneel en dit zorgt dat je de kleuren op de scherm goed kunt zien. Naast de IPS paneel heeft de beeldscherm ook een ppi van 111 en een helderheid van 600 cd/m2. 

De monitor ondersteund HDR en dit is handig voor als je later games wilt gaan spelen die HDR supporten. 

De HDR type is DisplayHDR 600, HDR10. Naast dat het een Ultrawide scherm is, is deze monitor ook curved waardoor je niet veel met je nek hoeft te bewegen om alles te kunnen zien. 

ASUS ROG STRIX Curved XG43VQ – Super Ultrawide/Curved Gaming monitor van 2020

Als jij een bureau hebt waarop je genoeg plek hebt voor een super grote wide monitor dan is de Asus Rog Strix Curved XG43VQ een perfecte keus. Dit is een 43 inch monitor met een 4K resolutie waarop je makkelijk met de nieuwe RTX 30 series kan spelen op hoge instellingen. 

De beeldscherm is niet alleen maar ultrawide maar het is ook curved waardoor je niet veel met je nek hoeft te bewegen om alles te kunnen zien. Daarnaast wordt je aandacht niet makkelijk door andere dingen getrokken. 

De paneel van de scherm is een VA paneel en deze is goed genoeg. De reactietijd is 1ms en de verversingssnelheid is 120 Hz. Dit zijn goede functies voor gamers die all around games spelen en niet specific FPS games spelen waarop je wel 160 Hz of meer wilt hebben. 

De ppi van de monitor is 93.6 ppi en de helderheid is 450 cd/m2. Ook deze monitor ondersteund HDR en de type HDR is DisplayHDR 400, HDR10. 

De monitor is heel handig voor als je in de toekomst misschien en andere videokaart ga halen van AMD of Nvidia. De monitor  beschikt over G-sync en Freesync en kun je makkelijk gebruik maken van beide type GPU’s. 

Dit is heel belangrijk in 2020 en verder omdat AMD steeds nieuwe videokaart maakt en je weet maar nooit als je iets beters maken dan Nvidia. 🙂

De AOC CQ27G2U/BK – Beste monitor voor console gamers in 2020

Als een console gamer wil je zeker de AOC CQ27G2U/BK hebben. Deze monitor is goedkoop een heeft een resolutie die goed genoeg is voor prestaties en gaming. 

Verder heeft de monitor een lage reactietijd van 1ms waardoor je meteen ziet wat je doet. Dit is handig voor als je fps games speelt en je sneller dan je tegenstanders wilt schieten. 

De verversingssnelheid van de monitor is ook heel belangrijk want binnenkort komt de nieuwe PS5 die tot wel 120 hz kan en je wilt ook een  monitor die dat aankan. Er wordt ook verteld dat PS5 en de nieuwe Xbox op 4k gespeeld kunnen worden maar ik zou zelf aanraden om op Quad HD te spelen voor prestaties. Als je wilt een 4k monitor met 120hz voor je nieuwe console dan raad ik de LG UltraGear 27GN950 die ik ook hebt. 

Verder heeft de monitor een geweldige paneel voor gamers die goed is voor prestaties en kwaliteit. De verversingssnelheid kan tot 144hz en de reactietijd is 1 ms en dat is perfect voor console. 

De ppi van de scherm is 108.8 ppi en de helderheid is 250 cd/m2. Dit samen met de VA paneel zorgen voor geweldige kwaliteit en kleurweergave van de scherm. 

Beste goedkope/Budget gaming monitor van 2020 

De beste goedkope/budget gaming monitor van 2020 is de LG 27GL83A-B. Deze monitor is perfect voor gamers omdat je niet op Full HD gamed maar juist op Quad HD. Dit zorgt dat je op betere kwaliteit gamed en dat je ook veel meer kunt zien. 

Naast de kwaliteit van de resolutie heeft de monitor ook een IPS paneel. Normaal is een IPS paneel gaming monitor super duur maar deze is perfect voor zijn prijs en kwaliteitverhouding. 

De monitor heeft niet alleen een geweldige resolutie en kleurweergave maar het beschikt ook over HDR ondersteuning. Dit is perfect voor als je games gaat spelen die dat ondersteunen. De HDR type van de monitor is de HDR10. 

Verder heeft de monitor ook een perfecte reactietijd van 1ms en een verversingssnelheid van 144hz. Dit is zeker een perfecte monitor voor gaming in 2020 omdat de nieuwe videokaarten al wel Quad HD kunnen draaien en zelfs 4K. 

De monitor heeft tenslotte ook FreeSync en G-sync compatible. Dit is perfect voor PC gamers die een Nvidia videokaart hebben of een AMD videokaart. Je kan ook makkelijk tussen deze merken videokaarten switchen zonder enige probleem. 

Wat is een gaming monitor?

Zo wat is een gaming monitor en wat maakt het anders dan andere monitoren. Een gaming monitor heeft vaak een andere verversingssnelheid van je normale monitoren. Verversingssnelheid is wat namelijk zorgt dat je monitor veel meerdere keren wordt ververst zodat je ook meerdere beelden kunt zien in minder tijd. 

Gaming monitoren hebben ook altijd een lage reactietijd vergeleken met andere monitoren. Reactietijd is wat zorgt dat alles wat je doet op je computer of console direct op de monitor wordt weergegeven. Als je nou een tegenstander wilt schieten, je wilt dit direct op de monitor zien zodat je ook sneller ook de kill kunt pakken. 

Verder beschikken gaming monitoren over adaptive sync. Dit is een technologie die samenwerkt met videokaarten van bedrijven zoals Nvidia en AMD. Deze technologie zorgt voor dat de fps hoog blijven tijdens het gamen. 

Een gaming monitor is heel anders dan een gewonnen monitor omdat deze altijd betere verversingssnelheid en reactietijd hebben. Vaak hebben deze monitoren ook een adaptive sync om je fps hoog te houden in games. 

Gaming monitoren hebben ook vaak een wat slechtere paneel dan je gewonnen beeldschermen. Het is namelijk moeilijk voor bedrijven om een IPS paneel te implementeren met alle hoge functies die nodig zijn voor gaming. Vaak zijn IPS panelen gaming monitor zeer duur vergeleken met TN panelen of VA panelen. 

Waarom is verversingssnelheid belangrijk?

Verversingssnelheid en reactietijd zijn de belangrijkste punten van een gaming monitor. Een monitor weergeeft wat op je console of gaming computer wordt gedaan. Dit wordt een aantal keren per seconden weergegeven. Voor veel monitoren die 60 Hertz (verversingssnelheid) hebben worden er 60 frames per seconden weergegeven. Voor je dagelijkse taken of film kijken is dit goed. 

Maar, als je gaat gamen is dit zeker niet handig. Als je ziet te gamen beweeg je veel en moet er ook meer frames worden weergegeven voor een smooth gameplay. 

Dit is waar hogere verversingssnelheid komt Hertz dus. Met een monitor die 120Hz of hoger heeft worden er niet 60 frame per seconden weergegeven maar juist 120 frames. Dit zorgt dat je veel meer beelden ziet per seconden waardoor je ook makkelijker en sneller kunt reageren in je games. 

Hoe kies je de beste gaming monitor

Verversingssnelheid (Hertz)

Verversingssnelheid is belangrijk. Als een gamer wil je zeker 120Hz of hoger hebben. Voor console gamers wil je wel 120Hz als een minimum om goed te kunnen spelen op de nieuwe consoles zoals de PS5

Voor een Pc gamer maakt het niet uit wat je kiest als lang als je boven de 120 hz ziet. Als je een FPS gamer bent en je wilt de snelste beelden dan wil je wel een verversingssnelheid van 160 hz of hoger hebben. 

Dus als je veel games speelt zoals Fortnite, CSGO, Rainbow siege enzovoort dan wil je een gaming monitor die 160 Hz heeft of hoger. 

Reactietijd

Voor de reactietijd van een gaming monitor, je wilt altijd een reactietijd die 5ms is of lager. Hoe lager hoe beter omdat alles wat je doet met je controller direct naar de beeldscherm wordt verzonden. De tijd die het duurt als je een knop drukt wordt sneller naar de beeldscherm verzonden zodat je dat ook kunt zien. 

Resolutie

De resolutie van een gaming monitor is heel belangrijk en zeker in 2020. Omdat er nieuwe videokaarten en consoles komen wil je  niet meer Full HD resolutie hebben. Full HD resolutie lijkt wel al oud te zijn als je naar de nieuwe videokaarten van Nvidia kijkt om de nieuwe consoles. Quad HD en 4K zijn de norm nu. 

De nieuwe RTX 3080 is 2x zo sterk als de RTX 2080 ti die wel 1200 euro kost en de RTX 3080 kun je krijgen voor maar 700 euro. Dit geeft aan dat de technologie van gaming machines heel snel naar boven springt nu en je wilt niet op een lage resolutie spelen met een super sterke videokaart. 

Daarom raad ik aan om een Quad HD resolutie te nemen als je een GPU hebt zoals de RTX 20 series of GTX 1080 ti. Als je beschikt over de nieuwe RTX 30 series dan wil je een 4k resolutie. 

Als je een oudere videokaart hebt dan deze, dan raad ik aan om te upgraden of een Full HD resolutie te nemen zoals de allereerste monitor die ik hier heb besproken. 

Paneel

Paneel van een monitor is belangrijk en ook voor sommige gamers zoals ik. Een IPS paneel is handig voor als je kleuren goed wilt beleven in je games. Als je niet veel boeit over kleuren maar je wilt nog wel mooie kleuren zien dan is een VA paneel handig. 

Als je alleen om prestaties heeft en je wilt de beste verversingssnelheid zoals 240 hz met 1ms reactietijd dan zal je voor een TN paneel gaan. Deze zijn meestal de slechtste in kleurweergave tussen alle 3 maar komen met super sterke prestaties voor gamers. 

Schermdiagonaal

Schermgrootte van een monitor is belangrijk. Je wilt dus niet een 43 inch monitor kopen met een kleine tafel. De tafel gaat het niet aan kunnen en je zal geen plek hebben voor je toetsenbord, muis en mic. 

Als een gamer wil je een monitor die bij je past. Een monitor die goed zit op  je bureau zodat je genoeg ruimte hebt voor andere dingen. Ik zou aanraden om niet hoger te gaan dan 32 inch monitor maar als je de ruimte hebt dan kan je altijd een ultrawide monitor kiezen als je dat wilt. 

Met gaming monitoren zijn er veel opties voor elke gamer. Je moet gewoon goed zoeken naar wat het beste bij je past. 

Voor mij was de  LG Ultra Gear 27GN950 een perfecte keus zoals je zag op de foto. Het beschikt over de beste resolutie voor gaming dat iedereen wilt en dat is 4K. De scherm zelf is niet groot waardoor het op mijn bureau past naast mijn computer. 

Adaptive sync

Adaptive sync is heel belangrijk voor pc gamers. Console gamers hoeven geen vsync of g sync omdat ze vaak gekapt zijn op 30/60 fps en er is geen tearing in de games. 

Voor pc gamers wil je een adaptive sync die past bij de type videokaart dat je leuk vindt. De meeste gamers hebben een Nvidia videokaart en dan wil je zeker een monitor met G-sync. Als je een AMD videokaart hebt dan  wil je juist een monitor die een adaptive Freesync heeft. 

Adaptive sync zorgt ervoor dat je geen tearing ziet in je games en dat je games altijd op hoge fps blijven. Adaptive sync werkt namelijk samen met de videokaart om je fps zo stabiel mogelijk te houden. 

Pixel dichtheid

Ppi is wat zorgt dat er meer pixels op je beeldscherm zitten. Met meer pixels zie je ook heel veel meer dan op een lage ppi monitor. Als je veel geeft om kwaliteit dan wil je een monitor met een redelijk hogere ppi. 

HDR

HDR is namelijk een optie om je kleuren en contrast mooier te maken. Er zijn veel games die een HDR optie hebben om de game meer realistisch te maken. HDR is handig voor sommige gamers maar is niet heel belangrijk in mijn ogen. 

Ultrawide 

Ultrawide is een monitor die super breed is. Dit is handig voor gamers die veel meer ruimte willen op een monitor en ze niet 2 tot 3 monitoren willen kopen. Dit is handig voor games waar je gaat racen of vliegen waar je veel moet kijken en je wilt deze zo realistisch mogelijk maken. 

Dit is handig voor als je met een racestuur gaat gamen op games zoals Forza horizon en als je vliegtuig games gaat spelen zoals Flight sim met een stuur. 

Forza horizon

Flight sim

Curved

Curved gaming monitor zijn ook heel handig voor veel gamers. Met een curved gaming monitor voel jij je meer meeslepend.

je voel je meer in de game omdat als je naar links of rechts kijkt zie je nog steeds de scherm en niet andere dingen.

Welke videokaarten voor welke resolutie

Voor elke resolutie wil je een verschillende videokaart. Als je nou op Full HD resolutie wilt gaan gamen dan wil je een videokaart zoals de GTX 1660 of videokaarten die onder de GTX 1080 ti zitten.

Als je nou op Quad HD resolutie wilt gamen dan wil je een videokaart zoals de RTX 2060 of een videokaart zoals de GTX 1080 ti. Ik heb zelf de GTX 1080 ti en kan niet alle games op 4k spelen en daarom raad ik deze videokaart niet voor 4k.

Als je nou op 4k resolutie wilt gamen dan wil je een videokaart zoals de RTX 2080, RTX 2080ti of de nieuwe videokaarten. De RTX 30 zijn perfect voor 4k gaming op 120 fps of hoger.

One Response

  1. Mohammed January 14, 2021

Leave a Reply