Een Gaming Monitor Kopen – Waarop Letten en Extra Tips

Wanneer het komt tot een gaming monitor kopen zijn er veel factoren waar je naar moet kijken. Je moet weten hoe groot die is, de resolutie, de aantal  pixels per inch en ook veel andere gaming functies zoals reactietijd en refresh rate van de monitor. Dit is de reden waardoor ik heb besloten om dit ultime guide te maken voor gamers die een gaming monitor willen kopen. Nu kunnen gamers gerust een perfecte gaming monitor kopen en niet stressen of het de juiste is of niet. 

Een gaming monitor kopen kun je doen aan de hand van hoe sterk je gaming computer is en hoeveel je wilt uitgeven. Voor gamers met een oude videokaart raad ik een Full HD monitor en als je een nieuwe videokaart hebt van RTX series dan raad ik Quad HD of 4K monitor. Je wilt ook lage reactietijd en hoge refresh rate voor smooth gameplay. 

Dit is maar een korte antwoord en het kan zijn dat je niet precies weet hoe jij er een kies. Misschien weet je niet precies wat refresh rate is of reactietijd en daarom is het belangrijk dat je door blijft lezen. 

Een gaming monitor kopen

In dit artikel ga ik op kleine details bespreken wat alle functies van een gaming monitor zijn en welke zeer belangrijk zijn. Er zijn andere functies zoals pixel dichtheid en ultrawide of curved die niet zo belangrijk zijn maar sommige gamers vinden ze fijn om te hebben. 

Bekijk de beste gaming monitors die je kunt kopen hier:

Een gaming monitor kopen – Waarop letten en Tips

Dit worden de belangrijke punten waar je op moet letten tijdens het kopen van een gaming monitor in 2020 en verder.

Resolutie voor een gaming monitor

Een gaming monitor kopen - Resoluties van een monitor

Voor gamers zijn er 3 resoluties die veel worden gebruikt. Deze resoluties is wat zorgen dat je op hoge kwaliteit kunt gamen en dat je games er ook goed uitzien. De resolutie van een monitor is heel belangrijk en welke je kiest hangt van hoe sterk je gaming computer is. 

Het is belangrijk dat je snapt dat je eerst de nummers van een resolutie met elkaar moet berekenen om te zien hoeveel pixels er in een resolutie zitten. Veel beginners maken de fout om te denken dat ze van Quad HD naar 4K kunnen gaan en nog steeds op hoge fps kunnen gamen. 

Het is een heel groot verschil en de videokaart in je systeem moet veel harder werken om alle pixels in zo een grote resolutie te kunnen processen. Daarom dat 4K gaming alleen maar pas mogelijk is geworden met de nieuwe RTX 30 series van Nvidia. 

Als je een serieuse gamer bent dan raad ik je aan om een resolutie te kiezen van Quad HD of 4K. Dit komt omdat de meeste games nu voor deze resolutie worden geoptimize en Full HD wordt nu achter de rug gelaten. 

Met de nieuwe RTX 30 series wordt Quad HD en 4K gaming meer de norm tussen gamers en zelfs voor console waar PS5 nu 4K op 120Hz kan draaien. 

1920 x 1080 p – Full HD (FHD) / 1080p

De eerste nummer van de resolutie is de horizontale nummer of terwijl de breedte van de resolutie en dat is 1920 bij een 1080p monitor. Daarnaast is de 1080 de verticale nummer of pixels en als je deze keer elkaar berekend zul je precies zien hoeveel pixels er in een Full HD resolutie zit en dat is 2,073,600 pixels in totaal. 

Een Full HD resolutie is handig voor gamers die nog een redelijk oude videokaart hebben. Als je een van de volgende videokaarten hebt of een videokaart die er dichtbij komt dan is het handig om nog op Full HD te gaan gamen. 

Heb je een van de volgende videokaarten? Dan wil je misschien een Full HD resolutie 

 • AMD Radeon RX 5600 XT
 • Nvidia GeForce RTX 2060
 • Nvidia GeForce GTX 1660 Super
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super
 • AMD Radeon RX 5500 XT

Dit zijn de videokaarten die bedoeld zijn voor 1080p gaming met hoge refresh rate zoals 144Hz en 1 ms reactietijd. 

Denk eraan dat sommige van de videokaarten die hier genoemd zijn ook wel Quad HD resolutie aan kunnen. Lees de videokaarten voor Quad HD zodat je ziet of jouw videokaart dat aankan. 

2560 x 1440 p – Quad HD(QHD) / 2K 1440p 

De Quad HD resolutie is de meest gekozen resolutie op dit moment. Als je een perfecte combinatie wilt van prestaties en kwaliteit dan is een 1440p monitor een geweldige keus. 

Deze monitoren hebben niet zoveel pixels als een 4K gaming monitor maar ze hebben genoeg om je gaming ervaring te veranderen omdat de kwaliteit er superb uitziet in tegenstelling tot 1080p. 

Voor de aantal pixels van een Quad HD resolutie monitor is dat een totaal van 3,686,400 wat zeker bijna 2x is wat Full HD is. Dit is een perfecte resolutie dat ik voor bijna 6 jaar heb zitten gebruiken met mijn GTX 1080 ti. 

De meest gecschikte videokaarten voor deze resolutie zijn de volgende:

 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super 
 • Nvidia GeForce RTX 2060 Super
 • AMD Radeon RX 5700 XT
 • Nvidia GeForce RTX 2080 Super
 • Nvidia GeForce RTX 2080 Ti

Dit zijn je beste keus videokaarten voor als je een gaming monitor kopen wilt met een Quad HD resolutie en hoge refresh rate. Deze videokaarten zijn sterk en zullen je zeker helpen om hoge fps te krijgen op deze hoge resolutie. 

Als je wilt weten of je videokaart 4K gaming aankant dan kun je dat hieronder zien. Het is wel goed om te weten dat 4K wel super moeilijk is te bereiken op hoge FPS met sommige videokaarten en dat als je echt smooth 4K wilt gamen dat je naar de nieuwe RTX 30 series moet kijken. 

3840 x 2160 p – Ultra HD (UHD) 4K – 2160p  

De ultime resolutie waarop elke gamer wilt zitten en zelfs ik met mijn LG Ultragear 27GN950 wilt spelen op 144 FPS of hoger. 4K of wel Ultra HD is de resolutie droom van elke gamer. Dit is waar de kwaliteit van games super goed worden weergegeven en alle details bijna perfect worden gezien. 

Gaming monitors met een Ultra HD resolutie zijn zeer duur maar wel het geld waard als je een non stop gamer bent. Ik zelf had de LG Ultragear 27GN950 gehaald op de zelfde dag dat de RTX 3080 werd gerelease met de droom dat ik op 4K 140 fps of hoger zou gamen. 

Jammer genoeg kreeg ik de kans niet om een RTX 3080 te kunnen kopen maar heb wel deze mooie monitor waarop ik games zoals Fortnite goed kan spelen met mijn GTX 1080 ti. 

De Ultra HD resolutie of terwijl 4K genoemd heeft een totale pixels van 8,294,440 en dit is de reden dat ik zeg dat 4K gaming super gek is. Als je deze waarde vergelijk met Full HD of Quad HD zal je snel zien dat ze niet eens dichtbij komen met 4K. 

De volgende videokaarten zijn vereist om op 4K te kunnen gamen zonder veel problemen. 

 • RTX 3090
 • RTX 3080
 • RTX 3070
 • De RTX 2080 Ti 
 • RTX 2080 Super – niet zo goed als RTX 2080 Ti

 

Bekijk videokaarten hier voor als je nieuwe wilt bekijken!

 

Dit zijn de meeste nieuwe videokaarten van Nvidia en dit zijn de videokaarten dat je nodig zal hebben om op 4K te kunnen gamen. Een gaming monitor kopen voor 4K is moeilijk omdat de nieuwe RTX 30 series niet makkelijk te verkrijgen zijn.

Over een aantal weken zal AMD met de nieuwe Navi videokaarten uitkomen en misschien zijn die wel een goede keus voor gamers die op 4K willen gamen en niet een Nvidia 30 series kunnen krijgen zoals ik. 🙂

Welke formaat monitor voor resolutie

Nou, ik lees veel over gamers die niet precies weten hoe groot een gaming monitor moet zijn voor welke resolutie. Bij het kopen van een gaming monitor wil je niet alleen kijken naar de resolutie maar ook naar de groote. Hier zal ik een tabel hebben met de resoluties die beschikbaar zijn en hoe groot je wilt de formaat van de gaming monitor hebben. 

 

Resolutie van de gaming monitor  Formaat van de gaming monitor
1920 x 1080 pixels – Full HD (FHD) 1080p  Tussen 24 inch en 27 inch gaming monitors
2560 x 1440 pixels – Quad HD(QHD) 1440p  27 inch is perfect en soms wel 32 inch
3840 x 2160 pixels – Ultra HD (UHD) 2160p 27 inch is goed maar 32 inch is perfect

 

Voor een Full HD resolutie zou ik makkelijk aanraden om een 24 inch tot 27 inch gaming monitor te kopen. Dit is een perfecte grootte om te pixels goed te kunnen zien zonder dat de pixels er slecht uitzien. 

Wanneer het komt tot een Quad HD resolutie dan raad ik een 27 inch gaming monitor tot wel 32 inch. Ik zou niet aanraden om hoger te gaan. Zelf vind ik een 27 inch perfect voor deze resolutie. 

Voor Ultra HD of wel 4K zou ik makkelijk aanraden om tussen 27 inch of 32 inch te blijven. Je kunt wel een grotere monitor kiezen maar dat hangt af als je er genoeg plek voor hebt op je bureau. 

Zelf heb ik gekozen voor een 27 inch gaming monitor met een 4K resolutie omdat de prijs wat lager was met bijna 500 euro en de kleuren waren mooier dan op een hogere formaat monitor. 

Het is belangrijk dat je ook goed kijkt naar de prijs van een monitor en wat je ervoor krijgt als die groter is. Herinner dat groter niet altijd beter is en dat kleur kwaliteit ook belangrijk is voor gaming. 

Een grotere gaming monitor kopen zou ik niet aanbevelen. Kost veel tijd om met je hoofd te bewegen om alles te kunnen zien. Alleen een super ultrawide monitor die curved is is handig en hangt af wat voor games je speelt. 

Paneel van de monitor

De paneel van de monitor is ook belangrijk bij een gaming monitor kopen. Een paneel samen met de pixel dichtheid is wat zorgt dat de kleuren van de monitor er goed uit zien en dat je ook van de zijkanten kunt zien. 

Er zijn 3 panelen die veel voorkomen in monitors en deze zijn de volgende hieronder. 

IPS paneel 

De eerste is een IPS paneel en dit is de meest gekozen paneel voor grafisch designers en fotografen. De reden dat deze paneel door hun worden gekozen is omdat deze paneel de perfecte en ware kleuren weergeeft op de scherm. 

Dit is heel belangrijk voor gamers die veel single player games spelen of die veel om kwaliteit geven. Als een gamer wil je soms wel de mooiste graphics zien en dan is een IPS paneel een handige keus. 

Steeds en steeds worden IPS paneel gaming monitors gemaakt en dit maakt het meer mogelijk om op hoge refresh rate te kunnen gamen met een IPS paneel. Een tijd geleden was dit niet zo mogelijk en werden meer TN panelen gaming monitors gemaakt met 1ms reactietijd en 140hz of hoger. 

VA paneel 

Een VA paneel is wat er in de midden zit. Dit is niet de beste paneel om te kiezen als je kwaliteit wilt maar is wel goed genoeg. De kleuren worden nog steeds goed weergegeven op dit paneel maar niet als goed als op een IPS paneel. 

Vaak komen VA panelen voor in gaming monitors die een geweldige verversingssnelheid hebben. Omdat deze makkelijker zijn om te maken met een VA paneel dan een IPS paneel want hoe sneller de verversingssnelheid hoe meer kleuren uit elkaar gaan. 

TN paneel

TN paneel is de laatste paneel en hier worden kleuren ok weergegeven maar niet super mooi als de andere panelen. Dit is de paneel die wordt gebruikt wanneer een gamer alleen prestaties wilt. 

Dit paneel wordt vaak gebruikt op gaming monitors die 240Hz of hoger hebben met 1 ms reactietijd. Omdat de monitor zoveel keren per seconden wordt ververst kunnen de kleuren er ook niet zo perfect worden weergegeven op de monitor. Dit is de reden dat een TN paneel wordt gebruikt omdat prestaties boven kwaliteit zit. 

De TN paneel is heel handig voor gamers die non stop FPS games spelen zoals Csgo, Fortnite, Call of duty enzovoort. Op deze games wil je de snelste beelden zien en kwaliteit is niet zo belangrijk. 

Refresh rate (verversingssnelheid)

Refresh rate of terwijl verversingssnelheid in het Nederlands is de aantal keren dat een monitor wordt ververst per seconden. Als je op een monitor speelt die 60Hz heeft Hertz dus geeft dit aan dat de monitor 60 keren per seconden wordt ververst.

Dit is een van de redenen dat je soms wel met hoge fps nog steeds voelt dat je zit te lagen. Het komt niet omdat je gaming computer niet sterk genoeg is, het komt omdat je monitor niet genoeg keren per seconden wordt ververst. 

Daarom is het belangrijk dat als je een gamer bent dat je een monitor gaat kopen die 120hz heeft of meer. Dit zal je gaming ervaring meer smooth maken en zal je ook veel meer zien in je games omdat de beelden meer worden weergeven in minder tijd. 

Reactietijd van de beeldscherm

Een andere belangrijke punt waar je op moet letten is de reactietijd van de gaming monitor die je gaat kopen. Reactietijd is de tijd die het kost om een pixel te veranderen naar de andere pixel en dit is wat zorgt voor ghosting. 

Ghosting is wanner je oude pixels ziet en een van de redenen dat gamers soms denken dat ze laggen omdat oude beelden worden weergegeven en niet de nieuwe. 

Voor een perfecte reactietijd voor gamers zou ik altijd aanraden dat je onder de 10ms zit zodat je geen ghosting ziet tijdens je gaming  sessies. De meeste gaming monitors nu hebben 1 ms reactietijd maar het is altijd belangrijk om naar te kijken. 

Gsync / Freesync

Een andere heel belangrijk functie van gaming monitors is Gsync en Freesync. Tijdens het kopen of bestellen van een gaming monitor wil je zeker zijn dat de gaming monitor die je kiest dit heeft. 

Gsync en Freesync zijn technologieen die gemaakt zijn om de communicatie tussen je computer en de monitor te verbeteren en zo houden deze je FPS hoog en stabiel. Dit is zeker handig omdat je niet FPS drop wilt zien tijdens je gaming sessies. 

Gsync is bedoeld voor Nvidia gamers terwijl Freesync bedoeld is voor AMD videokaarten gamers. Het zijn twee verschillende functies en je kan niet Freesync gebruiken met een Nvidia videokaart. Het is dus belangrijk dat je hier goed naar kijkt. 

Kleurruimte

Kleurruimte is een andere belangrijke punt en als je veel om kwaliteit en kleuren geeft dan wil je zeker hier naar kijken. Kleurruimte is de manier waarop kleur wordt weergegeven. Er zijn veel type kleurruimtes maar de meest voorkomende zijn sRGB, AdobeRGB en DCI-P3. Deze 3 zijn de beste en je wilt ze zeker hebben op je monitor. Je krijgt meestal alleen een op een monitor en soms wel twee en dat hangt af of het een monitor is voor grafisch design of niet. 

Pixel dichtheid

Naast de kleurruimte heb je ook pixel dichtheid en dit is de aantal pixels per inch. Voor geweldige kwaliteit in pixels wil je een gaming monitor kopen die tenminste 90 ppi heeft. 

Dit is de aantal pixels die je zal krijgen per inch. Ik heb beschikt over de LG UltraGear 27GN950 en deze heeft 163 ppi waardoor de kleuren en pixels super goed zijn.  

HDR

HDR of wel High Dynamic Range is een geweldige optie voor gamers die alleen kwaliteit willen. HDR zorgt voor betere kleur en meer realistische kleurweergeving tijdens je gaming sessies. 

Donkere kleuren worden meer realistisch en je games lijken wel real life te zijn omdat de kleuren zo goed worden weergegeven. 

Ultrawide / Curved monitors

Vaak willen gamers een wat meer immersief gaming ervaring. Dit is waar ultrawide montitors en curved gaming monitors in komen. 

Dit zijn geweldige keuzes voor als je een wat meer immersief gaming monitor wilt. Vaak als je games speelt zoals Forza horizon 4 met een gamestuur dan wil je veel meer zien dan op een kleine scherm en een 43 inch ultrawide scherm kan je daarbij helpen. 

Top 5 gaming monitors – Beste koop monitors

Goedkoopste gaming monitor kopen 

AOC G2590PX -- Goedkope gaming monitor kopen

De goedkoopste gaming monitor die je kunt kopen is de AOC G2590PX. Dit is een monitor waarbij de prijs rond de 200 euro is. 

Dit is je beste keus voor als je niet veel wilt uitgeven voor een monitor die komt met de prestaties van een echte gaming monitor. De monitor komt met 1ms reactietijd, 144hz refresh rate en heeft Freesync/Gsync compatible. 

De paneel is die de beste maar voor de prijs krijg je wel de kwaliteit die je zou willen. De paneel van dit gaming monitor is TN maar het heeft wel 89 ppi en sRGB kleurruimte waardoor de kleuren nog wel goed uitzien. 

Grootte: 24.5 inch
Resolutie: 1920 x 1080p – Full HD (FHD) 1080p
Paneel: TN Paneel
Reactietijd: 1ms
Refresh rate: 144Hz
Pixel dichtheid: 89,91 ppi
HDR: Nee
Kleurruimte: sRGB
Adaptive sync: FreeSync, G-Sync Compatible

 

Beste 4K gaming monitor kopen

LG UltraGear 27GN950 - Beste 4k Gaming monitor kopen

De beste 4k gaming monitor die je kunt kopen op dit moment in mijn opinie is de LG UltraGear 27GN950 die een 27 inch 4k gaming monitor is met geweldige IPS paneel en 163 ppi waardoor kleuren perfect worden weergegeven. 

Er zijn wel andere 4k gaming monitors die wat groter zijn zoals de Asus Rog Strix Curved XG43VQ die 43 inch is maar die heeft maar 93 ppi en een VA paneel dus de kleuren zitten er zit zo goed als de LG. 

Grootte: 27 inch
Resolutie: 3840 x 2160 – Ultra HD (UHD) 2160p 
Paneel: IPS paneel
Reactietijd: 1ms
Refresh rate: 160 Hz met de nieuwe RTX 30 series 120Hz zonder.
Pixel dichtheid: 163 ppi geweldige kleuren en kwaliteit
HDR: Ja – DisplayHDR 600, HDR10
Kleurruimte: DCI-P3 – 1 miljard kleuren (10bit)
Adaptive sync: Freesync 2, G-Sync Compatible

 

Beste Quad HD gaming monitor kopen 

LG UltraGear 34GN850 -Beste Quad HD gaming monitor kopen

De beste Quad HD gaming monitor die je kunt kopen waarin je de kwaliteit krijgt voor de prijs is de LG UltraGear 34GN850. Deze monitor is 34 inch en heeft een geweldige Quad HD resolutie waarop je lekker kunt gamen met geweldige kwaliteit dankzij de 110 ppi, IPS paneel en DCI-P3 kleurruimte. 

De monitor beschikt verder over Freesync 2 en G-sync compatible waardoor je tussen AMD en Nvidia videokaarten kunt switchen zonder zorgen. Dit is zeker een aanrader omdat LG geweldige functionaliteiten heeft in hun monitors zoals custom crosshair build in de monitor. 

Grootte: 34 inch
Resolutie: 3440 x 1440p – Ultrawide Quad HD 
Paneel: IPS paneel
Reactietijd: 1ms
Refresh rate: 160 Hz
Pixel dichtheid: 110 ppi
HDR: Ja – DisplayHDR 400, HDR10
Kleurruimte: DCI-P3
Adaptive sync: FreeSync 2, G-Sync compatible

 

Beste Full HD gaming monitor kopen

MSI Optix MAG251RX - Beste Full HD gaming monitor kopen

Als de beste Full HD gaming monitor die je kunt kopen op dit moment is de Msi Optix MAG251RX. De reden dat ik voor deze heb gekozen is omdat de grootte 24.5 inch is waardoor Full HD goed uitziet. Als je Full HD kiest dan wil je niet hoger gaan dan 27 inch want zelfs op 27 inch zie je pixels niet zo goed. 

 De paneel van dit monitor is een IPS paneel en samen met de 89.91 ppi en de sRGB kleurruimte zitten de kleuren op dit scherm zeer goed. De monitor heeft verder 1 ms reactietijd en iets heel ongewoonlijks en dat is 240Hz. De monitor heeft ook Freesync, G-sync en G-sync compatible waardoor het zeker de beste Full HD gaming monitor is. 

Grootte: 24.5 inch
Resolutie: 1920 x 1080 p – Full HD (FHD) 1080p
Paneel: IPS paneel
Reactietijd: 1ms
Refresh rate: 240 Hz
Pixel dichtheid: 89.91 ppi
HDR: Ja – DisplayHDR 400
Kleurruimte: sRGB
Adaptive sync: Freesync, G-sync, G-sync Compatible

 

Beste Ultrawide Curved gaming monitor 

ASUS ROG STRIX Curved XG43VQ - Beste Ultrawide gaming monitor kopen

De beste gaming monitor die je kunt kopen als je een ultrawide curved gaming monitor wilt die perfect is voor zijn prijs is de Asus Rog Strix Curved XG43VQ. Voor maar een prijs die ligt rond de 900 euro krijg jij een geweldige 43 inch super ultrawide gaming monitor met een UHD resolutie en een VA paneel die 93.6 ppi heeft. 

Verder heeft de monitor een DCI-P3 kleurruimte waardoor de kleuren zeer goed zijn. De monitor heeft 1 ms reactietijd en 120Hz refresh rate wardoor je smooth kunt gamen. Ook deze monitor ondersteund HDR en beschikt over Freesync 2 en G-sync Compatible. 

Grootte: 43 inch
Resolutie: 3840 x 1200 – Ultra HD, UHD
Paneel: VA paneel
Reactietijd: 1ms
Refresh rate: 120 Hz
Pixel dichtheid: 93.6 ppi
HDR: Ja – DisplayHDR 400, HDR10
Kleurruimte: DCI-P3
Adaptive sync: FreeSync 2, G-Sync Compatible

 

2 Comments

 1. Nathe January 14, 2021
 2. Elderson January 14, 2021

Leave a Reply