Beste Monitor Voor Fotobewerking – Top Keuzes Ervoor

De beste monitor voor fotobewerking kiezen die bij je past kan moeilijk zijn. Het is niet alleen maar een IPS paneel kiezen want je moet ook goed kijken naar de kleurweergave van de monitor en hoe groot die is. Er zijn veel belangrijke punten waar je naar moet kijken als je een monitor voor fotobewerking moet kiezen als een fotograaf. 

De beste monitor voor fotobewerking is de BenQ SW2700PT. Deze monitor heeft een IPS paneel die zorgt voor perfecte kleurweergeving samen met de sRGB die 100% dekking heeft en de adobeRGB met 100% dekking. 

Maar ja, Naast deze monitor zijn er ook veel andere die perfect zijn voor fotobewerking en fotografen. Hieronder zal ik ze bespreken en zal ook laten zien hoe zij eruit zitten  tijdens het gebruik ervan.

Onderaan de lijst van monitors voor fotobewerking heb ik een kleine uitleg over hoe jij een monitor voor fotobewerking kunt kiezen.

Beste Monitor Voor Fotobewerking

De beste monitor voor fotobewerking – Top keuzes

Deze monitors zijn gekozen aan de hand van mijn eigen onderzoek naar een monitor voor foto en videobewerking voor mezelf. 

Het is zeker niet makkelijk om een monitor te kiezen en daarom heb ik besloten om deze artikel te schrijven. 

Toen ik begon te zoeken naar een monitor dit waren de punten waar ik naar keek en deze zal ik voor je opnoemen zodat je weet waar ik naar keek toen ik deze monitoren had uitgekozen. 

Meer over fotobewerking: Beste monitor voor fotobewerking in 2020

De punten waar ik naar keek toen ik de monitoren had uitgekozen zijn:

  • De resolutie van de scherm (HD resolutie of hoger)
  • De paneel van de scherm (IPS paneel is de beste voor kleurweergave) 
  • Kleurruimte sRGB of AdobeRGB met 100% kleurdekking  
  • Pixeldichtheid van 100 ppi of hoger

Dit zijn de punten waar ik naar had gekeken toen ik deze monitoren voor fotobewerking had gekozen en ze zijn zeer goed voor fotobewerking en ook als je video’s wilt bewerken en veel met kleuren.

BenQ SW2700PT – WQHD IPS Monitor

Als eerst hebben we de BenQ SW2700PT en dit is de beste monitor voor fotobewerking die je kunt kiezen voor zijn prijs. 

De monitor is zeer goed in kleurweergave waardoor je beter met kleuren kan werken als je foto’s zit te bewerken. 

BenQ SW2700PT - WQHD IPS Monitor - Een van de beste monitor voor fotobewerking

Dit is zeker een aanrader voor fotografen die graag een monitor willen om hun werk te doen thuis. 

De monitor heeft 5 reviews gekregen en uit alle scoren scoort de monitor een 4.8 uit de 5. Wat andere gebruikers vinden van de monitor is dat de kwaliteit zeer goed is en dat de kleurweergave mooi is. 

Verder vinden ze ook dat de beeld bijzonder scherp is waardoor ze veel kunnen zien en perfect. Dit is zeker handig voor als je foto’s gaat bewerken. 

27 inch:

De schermgrootte van deze scherm is 27 inch en dit is een geweldige grootte voor een monitor. Vaak heb je super grote monitoren maar als je niet veel plek hebt dan is een 27 inch perfect voor de meeste gebruikers. 

4K resolutie:

De resolutie van de monitor is een 4k resolutie en dit is zeker goed voor als je gaat foto’s bewerken. Als een fotograaf wil je altijd een hoge resolutie omdat je dan altijd op hoge resolutie foto’s kan bewerken voor klanten en je eigen projecten. 

IPS Paneel:

De paneel van deze geweldige monitor is een IPS paneel. Een ips paneel is zeer belangrijk voor fotografen omdat de paneel de ware kleuren weergeeft op de scherm. 

Ingebouwde Speakers: 

De monitor komt ook met ingebouwde speakers waardoor je niet steeds een hoofdtelefoon nodig hebt om geluid te horen van je computer. 

5ms:

De reactietijd van de monitor is 5ms en dit is niet heel belangrijk voor als je foto’s gaat bewerken maar is wel een beetje belangrijk. De reactietijd van een monitor is namelijk de tijd die het kost om te weergeven wat je doet op je toetsenbord. 

60Hz:

De verversingssnelheid van de monitor is 60Hz en dit is niet super belangrijk voor fotobewerking maar wel goed om te weten. 

sRGB 100%:

Een van de kleurweergave van de monitor is de sRGB. De sRGB gebruikt 3 kleuren om alle andere kleuren te maken. De kleur dekking van de monitor is 100% en dit is heel erg goed omdat elke pixel er goed uit zult zien. 

Helderheid: 350 cd/m2 

De helderheid van de monitor is ook super goed en deze is 350 cd/m2. De helderheid van een monitor is heel belangrijk en 350 cd/m2 is meer dan genoeg. 

AdobeRGB 100%: 

Een andere kleurweergave van de monitor is AdobeRGB. Niet als de sRGB die gebruikt 3 kleuren om andere kleuren te maken, adobeRGB gebruikt veel meer kleuren om alle andere kleuren te maken en dit is heel goed voor kleur weergeving. 

 

Dell UltraSharp U2518D – QHD IPS Monitor

Een andere geweldige keus voor de beste monitor voor fotobewerking en grafisch design is de Dell UltraSharp U2518D

Dell UltraSharp U2518D - QHD IPS Monitor - Beste Monitor Voor Fotobewerking

Dit monitor beschikt over een geweldige kwaliteit niet niet zo zeer hoog is als de 4K maar wel dichtbij. 

Dankzij de Quad HD resolutie van de monitor zie je dingen veel beter dan op een normale Full HD monitor en de ruimte die je nog erbij krijgt is ook heel erg handig. 

25 inch

De monitor is een 25 inch IPS monitor. De monitor is zeer geschikt voor fotobewerking dankzij de paneel en de kleurweergave type SRGB. De kleurweergave heeft daarnaast ook nog een kleur dekking van 100% waardoor elke pixel er goed uitziet. 

Quad HD

De resolutie van dit monitor is Quad HD en dit is een resolutie tussen Full HD en 4K. Dit is zeker een geweldige resolutie voor fotografen en ook als je foto’s gaat bewerken omdat je veel meer ruimte hebt. 

IPS paneel

De paneel van de scherm is een IPS paneel en zoals elke andere monitor voor fotobewerking is dit paneel het beste. 

Een IPS paneel weergeeft de ware kleuren op de monitor en als je foto’s gaat bewerken als een fotograaf moet je zeker zijn dat je de ware kleuren ziet en deze ook aanpas. 

8ms:

De reactietijd van de monitor is 8ms en dit is alleen belangrijk voor als je gaat gamen. Reactietijd is de tijd die het kost om de informatie van je toetsenbord op de monitor te weergeven. 

60Hz:

De verversingssnelheid van de monitor is 60Hz en dit is normaal bij de meeste monitoren. Omdat deze twee niet super belangrijk zijn voor fotobewerking zal ik het alleen tot deze monitor houden. 

sRGB-100%: 

De kleurweergave van de monitor is sRGB en de dekking hiervan is 100%. Dankzij de kleur dekking van 100% zal je de kleuren perfect zien en zullen er heel weinig dode pixels zijn. 

HDR 10:

Tenslotte heeft de monitor ook HDR 10 en dit is handig voor nog betere kleurweergave en helderheid. 

Asus Designo Curve MX38VC

Voor een wat grotere monitor met een ultra wide screen is de Asus Designo Curve MX38VC een uitstekende keus. 

ASUS Designo Curve MX38VC - UWQHD IPS Monitor - Beste Monitor Voor Fotobewerking

De monitor is 37 inch en is zeer groot waardoor je zelfs de kleine dingen kunt zien. Het is wel belangrijk om te weten dat je genoeg ruimte moet hebben voor deze monitor omdat het groot is. 

De monitor is verder curved en dat is heel handig voor als je betere beleving wilt ervaren met de monitor. 

Dit monitor heeft verder een mooie design en weergeeft de kleuren geweldig voor als je foto’s gaat bewerken. 

37.5 inch

De grootte van deze monitor is zeer handig en is zeker aanbevolen voor de resolutie. De schermgrootte is wel ultra wide waardoor de resolutie ietsjes anders is dan je gewone Quad HD of 4K resoluties. 

3840 x 1600 pixels

De resolutie van de scherm is zeer goed voor fotobewerking. Dankzij deze resolutie kun je makkelijk foto’s bewerken voor zowel Full HD resolutie als Quad HD. 

Je foto’s die je bewerkt zullen er zeer goed uitzien en je zal goed kunnen zien wat je precies aanpast. 

IPS Paneel

De paneel van de scherm is IPS natuurlijk en dit is de paneel die elke grafisch designer nodig heeft om foto’s te bewerken en veel meer. 

Speakers

De monitor komt verder ook met speakers voor als je niet altijd je koptelefoon wilt gaan gebruiken. Als je nou even een youtube video wilt kijken of series/films. 

300 cd/m2

De helderheid van de monitor is 300 cd/m2 en dit is een zeer goede helderheid. Veel monitoren die ik check hebben meestal 200 en soms minder en daarom is deze zeker beter dan de andere. 

Als je precies wilt weten wat cd/m2 is dan kun je hier meer informatie over vinden. 

Asus ProArt PA278QV

Een wat goedkope monitor voor fotobewerking is de Asus ProArt PA278QV. Dit monitor is 27 inch en dit is groot genoeg voor de meeste gebruikers omdat het niet veel plek in neemt. 

ASUS ProArt PA278QV - QHD IPS Monitor - Beste Monitor Voor Fotobewerking of Grafisch Design

De monitor beschikt over een perfecte resolutie voor als je gaat foto bewerken en is zeker aanbevolen door vele andere websites. 

27 inch

De asus ProArt PA278QV is een 27 inch monitor voor fotobewerking. 27 inch is perfect voor de resolutie van de monitor en is zeker goed genoeg voor de meeste fotografen. 

Quad HD

De resolutie van de scherm is een Quad HD resolutie en dit is perfect voor grafisch design en fotobewerking. Als je foto’s gaat bewerken dan wil je altijd een Quad HD resolutie of 4K. 

IPS

De paneel van de scherm is als elke andere monitor voor fotobewerking en dat is een IPS paneel. De IPS Paneel is een zeer perfecte paneel voor kleurweergave en als je alles goed wilt zien als je foto’s gaat bewerken.

Speakers

De monitor komt verder ook met speakers. Speakers zijn niet heel belangrijk voor sommige maar als je zoals ik ben dan wil je soms wel even een film kijken of series vanuit je bank of bed. 

Een headset heeft niet altijd een super lange kabel en je kan niet de hele dag de headset op hebben want soms krijg je wel er pijn van. 

sRGB 100%

De kleurweergave type van de monitor is sRGB en dit is een kleurweergave type die gebruikt 3 kleuren om alle andere kleuren te maken. 

De dekking van de sRGB op deze monitor is 100% en dat is heel handig omdat de pixels op elke plek er goed uit zullen zien en zie je minder dode pixels. 

350 cd/m2

De helderheid van de monitor is 350 cd/m2 en dit is een van de hoogte helderheid die er zijn in monitoren. Zeker een geweldige keus voor als je een goede prijzige monitor wilt voor fotobewerking. 

BenQ PD2700U – 4K IPS Monitor

Tenslotte hebben we een andere goed geprijsde monitor voor fotobewerking met een 4k resolutie.

BenQ PD2700U - 4K IPS Monitor - Monitor Voor Fotobewerking

De BenQ PD2700U heeft niet alleen een geweldige prijs maar ook de kwaliteit die komt met de 4k resolutie is zeer handig voor fotografen. 

27 inch / 32 inch 

De monitor komt in twee verschillende schermgrootte en dat vind ik zeer goed aan deze monitor. Dit komt omdat veel gebruikers vinden de resolutie te groot voor 27 inch en daarom zeggen ze dat de 32 inch versie beter is. 

Je moet zelf beslissen als je nou een grotere monitor wilt met een 4k resolutie of dat het je niet uitmaakt als het een 27 inch monitor is met een 4k resolutie. 

4K Resolutie

De resolutie van de monitor is de hoogste resolutie die je op dit moment kan krijgen en zeker de beste resolutie voor fotobewerking op top kwaliteit. 

Met een 4k resolutie kun je makkelijk foto’s bewerken voor Full HD, Quad HD en 4K. Je hebt veel mogelijkheden wanneer je foto’s gaat bewerken en je hebt ook veel ruimte. 

IPS Paneel

De paneel die elke monitor voor fotobewerking moet hebben, de IPS paneel. Ook deze monitor heeft een IPS paneel en deze zal je zeker nodig hebben wanneer je gaat bewerken. 

Speakers

Ook deze monitor komt met speakers voor als je af en toe even niet je headset wilt gebruiken of als je series/films wilt gaan kijken op de bank of vanuit je bed. 

sRGB meer dan 100% 

De kleurweergave type van deze monitor zijn namelijk twee die je kan veranderen. De eerste is de sRGB die gebruikt 3 kleuren om alle andere kleuren te maken. 

De kleur dekking van de monitor is 100% en dat zorgt dat er geen dode pixels zijn waarin de kleuren niet goed worden weergegeven. 

350 cd/m2

De helderheid van deze monitor is ook zeer hoog en dat is 350 cd/m2. Dit is een uitstekende helderheid en een van de hoogste die we hebben in deze lijst. 

AdobeRGB minder dan 99%

Als laatste hebben we de andere kleurweergave type en dat is AdobeRGB. AdobeRGB is wat je wilt gaan gebruiken als je echt professionele foto’s wilt gaan bewerken en dat komt omdat AdobeRGB beter is dan sRGB. 

AdobeRGB gebruikt niet alleen 3 kleuren om alle andere kleuren te maken maar het gebruikt meer en weergeeft ze ook beter. De dekking van adobeRGB is wel minder dan 99% maar het is alsnog een heel goede kleurweergave type om te gebruiken. 

Hoe kies je een monitor voor fotobewerking als fotograaf?

Wat zijn de meest belangrijke punten waar je op moet letten als je een monitor voor fotobewerking gaat kopen. Dit ga ik in deze sectie bespreken want zo makkelijk is het niet allemaal, er zijn verschillende kleurtypes en dekking van de kleuren.

Resolutie van de monitor: 

Als eerst ga ik het hebben over de resolutie van een monitor voor fotobewerking. Als je niet veel geld wilt uitgeven en je  bent niet professioneel bezig dan is een Full  HD of Quad HD resolutie een perfecte keus.

Als je juist profesioneel bezig bent met fotobewerking dan wil je een monitor voor fotobewerking met een 4K resolutie. Een 4k resolutie geef jou de ruimte om te werken en ook om op de hoogste resolutie die nu wordt gebruikt te bewerken.

Steeds en steeds wordt 4k resolutie de nieuwe norm en je wilt zeker top kwaliteit foto’s gaan bewerken en verkopen.

Paneel van de scherm:

Nu ga  ik het hebben over de paneel van de monitor. Als je met kleuren gaat werken en dat ga je sowieso doen dan is een IPS paneel altijd je keuze. Je wilt zeker zijn dat de kleuren die je ziet op de monitor de ware kleuren zijn.

Met andere panelen zoals de VA en TN panelen kun jij misschien zelf wel de kleuren mooi vinden. Maar op een andere paneel zullen deze anders uitzien en niet precies als jij die ziet.

Met een IPS paneel zie je de ware kleuren en bewerk je dus de kleuren zoals ze eruit moeten zien. IPS paneel is de perfecte paneel voor fotobewerking

Kleurruimte:

Kleurruimte is de manier waarop kleuren worden weergegeven op de scherm. Vaak zul je dit zien als je een monitor gaat kopen en er zijn een aantal waar je goed op moet letten.

Er is de sRGB, AdobeRGB en veel andere die niet zo belangrijk zijn voor fotobewerking. Voor een monitor voor fotobewerking wil je zeker zijn dat je een kies met sRGB of AdobeRGB met 100% kleurdekking.

Ook al heb je een betere type kleurruimte zoals de adobeRGB en die heeft minder dekking, zul je zien dat de kleuren er niet zo goed uitzien als een sRGB met 100% dekking.

Kleurdekking:

De kleurdekking is hoe de kleuren worden gedekt op de monitor. Als je een adobeRGB kleurruimte neemt met maar 90% kleurdekking dan zullen de kleuren er niet zo goed uitzien vergeleken met een sRGB met 100% dekking. Als je foto’s gaat bewerken dan wil je zeker zijn dat de kleuren 100% gedekt worden.

Je wilt altijd kiezen tussen AdobeRGB of sRGB en welke de meeste kleurdekking heeft en ppi voor meer pixels en kwaliteit.

Pixel dichtheid:

Pixel dichtheid is wel ook pixels per inch genoemd en dit geeft aan hoeveel pixels er in een inch zitten. Als fotograaf wil je zeker zijn dat de monitor die je kies genoeg pixels heeft om de kwaliteit van de fotos goed te kunnen zien tijdens het bewerken ervan.

Voor profesionele fotograaf is het aan te raden om een monitor te kiezen die tenminste 100 ppi heeft of meer. Dit zal je fotos goed laten uitzien als je aan het bewerken bent.

Leave a Reply